Türkiye’de Ay için roket motoru testi

Türkiye’nin Ay misyonu kapsamında Ay’a gönderilecek insansız araçta kullanılması planlanan hibrit roket motoru Şile’de test edildi. Testin başarıyla sonuçlandığı bildirildi.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, test Bakan Varank’ın hibrit roket motorları geliştiren Delta V’nin İstanbul Şile’deki Roket Motoru Ateşleme Tesisi’ni ziyareti sırasında gerçekleştirildi. Bakan Varank’ın komutuyla, ilk olarak Delta V tarafından geliştirilen ve uzay sınırını aşacak Hibrit Sonda Roketi’nin (SORS) itki sistemi dikey ateşleme testi yapıldı. İkinci ateşleme ise Milli Uzay Programı’nın 2023 yılında “Ay’a Sert İniş” görevinde kullanılması planlanan hibrit roket motoru için yapıldı. Yapılan testlerin başarıyla sonuçlandığı, iki motorun da planlanan süre boyunca sorunsuz şekilde çalıştığı bildirildi.
Bakan Varank çok başarılı iki ateşleme yaptıklarını ve hem SORS ateşlemesi, hem de Ay misyonunda kullanılması planlanan hibrit motorun ilk ateşlemesini gerçekleştirdiklerini belirtti. Testlerde 50 saniyelik hedef süre bulunduğunu söyleyen Varank, “Bu 50 saniyelik ateşlemenin tamamını başarıyla bitirdi. Ay misyonunda kullanılabilecek motorun ilk denemeleri başarıyla yapıldı” dedi.