LİBYA: Mısır’ın Trablus’a hissedilen dönüşü…

Libya’da yeni iş başı yapan “geçiş hükümeti” başbakanı Abdülhamid Dbeibah, Türkiye-Mısır arasında denge arayışında. Ankara’nın Mısır’la doğrudan çatışma istememesi, Mısır’ın da geçmiş hatalardan kurtulmaya çalışması, Libya’da yeni bir dengenin doğmasına neden oldu…
Birleşmiş Milletler zemininde Cenevre’de sağlanan mutabakat çerçevesinde ülkeyi Aralık 2021’de seçime götürmek amacıyla kurulan geçiş yönetiminin başbakanı Abdülhamid Dbeibah, Kahire’den ülkesi için aradığı dengeler doğrultusunda eli dolu dönüyor…

Mısır’ın askeri yöneticisi Sisi, Cenevre mutabakatı sonrasında politikasını değiştireceği yönünde güçlü işaretler vermiş, bu işaretler de Trablus’ta olumlu karşılanmıştı. Sisi, Libya Başkanlar Konseyi Başkanlığı’na seçilen Muhammed el-Menfi ile yeni Başbakan Abdülhamid Dbeibah’ı ayrı ayrı telefonla arayarak “geçmişin geçmişte kaldığını” söylemişti.
Trablus, yeni yönetimin işbaşı yapmasından hemen sonra, ilk kez bir üst düzey Mısır delegasyonu ile buluştu ve Kahire, Trablus’taki büyükelçilik ile Bingazi’deki başkonsolosluğun açılması kararını açıkladı.
Cenevre’deki gelişmelerde Türkiye’nin güçlü desteğini alan Başbakan Dbeibah, Ankara’ya yakın ama Kahire ile de çatışmayan bir denge politikasının arayışı içindeydi, Sisi’nin yaklaşımı işini kolaylaştırdı.
Sisi-Dbeibah’ın perşembe günü Kahire’deki buluşmasında, Libya Başbakanı’nın muhatabına, ülkesindeki aşırıcı unsurlar ile verilen mücadelede sağladığı destek için teşekkür etmesi dikkat çekiciydi.
Almanya’nın ev sahipliği ve aktif belirleyiciliğinde Ocak 2020’de Berlin’de yapılan Libya Zirvesi bünyesinde kurulan “Libya Ekonomi Komisyonu” eşbaşkanlığını Mısır ve ABD’nin yapıyor olması da Kahire’ye Trablus nezdinde önemli bir avantaj sağlamış görünüyor. Libya’nın acil ihtiyacı olan alt yapı yatırımlarına Mısır firmalarının gösterdiği ilgi, Sisi’nin ekonomik çıkarları açısından da önemli bir işaret olarak değerlendiriliyor…
Merkezi Kahire’deki Mısır Stratejik Araştırmalar Merkezi’nden uzman Ahmet Aliba gelişmeyi şöyle yorumladı: Mısır artık elindeki tüm kozları yalnız Doğu Libya’ya yatırmaya niyetli değil, Batı Libya ile ilişkiler de çok önem kazanıyor. Geçmişte, Fayz el Serrac’la yaşanılan gerginlik ve Trablus ile tüm ilişkileri atmanın getirdiği yük biliniyor, bir daha aynı hata tekrar edilmeyecek.
Mısır güçlü bir Arap devleti ve Mısır’ın sınır komşusu, Kahire’nin Trablus’ta kendisini bekleyen bir lobisi olduğu da biliniyor, bu nedenle, Mısır’ın bundan böyle Trablus’taki Türkiye etkisini kırmak veya en azından ortak olmak için yeni strateji geliştirdiği de ifade ediliyor.