KOVİD19: İnceleme heyeti Wuhan yolunda…

Pekin yönetiminin 10 aylık direnişi sonlandı, 10 kişilik DSÖ heyeti Wuhan’a gidip salgının çıkış nedenlerini, özellikle virüsün yarasalarla ilişkisini araştıracak. Heyet, “suçlu aramıyoruz, yeni salgınları nasıl önleyeceğimizi araştıracağız” açıklamasıyla dikkat çekti.
Çin Halk Cumhuriyeti yaklaşık 10 aydır süren yoğun temaslar sonucunda, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’ye bağlı 10 kişilik bağımsız bir komisyonun, KOVİD19 salgınının başlangıç olarak kabul edilen Wuhan kentinde inceleme yapmasına izin verdi.
Konu, özellikle Amerikan yönetiminin salgını, baştan itibaren “Çin Virüsü” olarak nitelemesi ve küresel siyasi tartışmanın merkezine çekmesiyle öne çıkmış, Çin yönetimi, DSÖ’den gelen bu yoldaki talepleri, “jeopolitik manevra” olarak niteleyerek kabul etmemişti…

KOVİD19’un Wuhan’da canlı hayvanların satıldığı bir pazardan çıktığı yönündeki düşünce genel kabul görmüş durumda. Fakat, gerek Amerikan yönetim gerek bazı komplo teorisyenleri tarafından dile getirilen düşünceler, virüsün Wuhan’daki bilinen bir laboratuvardan kaçmış olabileceği fikrini de öne çıkarıyor.
Almanya’nın Robert Koch Enstitüsü bilim insanlarından Fabian Leendertz, “Komisyonumuzun Wuhan ziyareti, bir sorumlu aramaktan çok, gelecekteki benzer salgınları önlemede izlenecek metodlarla ile ilgili olacak. Biz, Wuhan’da bir suçlu aramaya gitmiyoruz” açıklamasıyla dikkat çekti…
Bununla birlikte, DSÖ tarafından yayınlanan Ocak 2020 dönemine ilişkin kayıtlar, kurum uzmanlarının yoğun çabalarına karşılık, Çin tarafından tatmin edici bilgi ve belge akışını sağlayamadıklarını ortaya koydu. Aynı dönemde Wuhan’a giden 2 kişilik DSÖ heyetinin de yetkililerle buluşma, görüşme ve bilgi almada büyük zorluklar yaşadığı belirlendi.
DSÖ araştırmasının , Aralık 2019’da sosyal medya hesabından “dünyayı büyük bir salgının geldiği” yönünde uyaran Wuhan’daki doktor Li Wenliang’in bu açıklamalarından sonra neden ağır baskı gördüğü ve şubat 2020’de hangi koşullarda hayatını kaybettiğini de araştıracağı gelen bilgiler arasında.

Heyetin ziyaretiyle ilgili sürpriz açıklama ise, komplo teorilerinde virüsün kaçtığı ileri sürülen Wuhan Viroloji Enstitüsü Laborutuvarı Başkanı Prof Shi Zhengli‘den geldi. Daha önce SARS virüsüne karşı kazandığı büyük başarı ile pek çok ödül alan bilim insanı, DSÖ heyetinin Wuhan’ı ziyaretinden çok memnun olduğunu ve kurumun kapılarının heyetin yapacağı bütün incelemelere açık olacağını duyurdu…
Yalnız ABD’nin değil, son dönemde Avustralya, İngiltere ve Avrupa Birliği’nin de yoğun sorularıyla karşılaşan Pekin yönetiminin ise, açıklamalarında, “salgın Çin toprakları dışında doğmuş olabilir” fikrini işlemeye çalışması da dikkat çekiyor.
Bununla birlikte DSÖ yetkilileri, uzman heyetin ana gündem maddesinin KOVİD19’un yarasalarla ilişkisini araştırmak olduğunu da vurguluyorlar.