FEZLEKELER MECLİS’TE: “Millet İttifakı”nın dokunulmazlık sınavı…

Gara operasyonu sonrası 28’i HDP’li olmak üzere 33 milletvekilinin dokunulmazlık dosyası TBMM’ye gönderildi. Gara’dan hükümeti sorumlu tutan Millet İttifakı, zorlu bir “dokunulmazlık sınavı” ile karşı karşıya.
Kuzey Irak’ın Gara bölgesinde 13 Türk vatandaşının hayatını kaybetmesinden hükümeti sorumlu tutan muhalefet için TBMM’de bir “dokunulmazlık sınavı” başlıyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gara operasyonu sonrası HDP’yi PKK ile bağlantılı olmakla, CHP’yi de HDP’yi desteklemekle suçlarken 28’i HDP milletvekiline ait 33 dokunulmazlık dosyası TBMM’ye sevkedilmiş durumda.
TBMM Anayasa Adalet Karma Komisyonu’nda fezlekelerin görüşülüp dokunulmazlıkların kaldırılması yönünde karar alınması durumunda nihaî karar TBMM Genel Kurulu’nda yapılacak oylamadan sonra verilecek.

Dokunulmazlık dosyaları henüz TBMM Genel Kurulu’na gelmedi, ancak siyaset kulislerinde gözler muhalefetin, özellikle de ana muhalefet partisi CHP’nin tutumuna çevrildi. CHP’nin 2016 yılında dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili anayasa değişikliği teklifine “evet” demesinin ardından partinin şimdi nasıl bir tutum sergileyeceği merak konusu. CHP, 2016 yılındaki oylamada “evet” diyerek iktidarın elini güçlendirdiği şeklindeki eleştirilere hedef olmuştu.
BÜYÜK ÇOĞUNLUK EVET DEMEZ ÖNGÖRÜSÜ
Peki bu kez durum yine aynı mı? CHP, HDP’lilerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin dosyalar TBMM Genel Kurulu’na geldiğinde ne yapacak?
Parti içinde fezlekeler konusunda henüz genel bir tutum belirlenmemiş olsa da CHP’de öne çıkan eğilim, iktidarın Gara operasyonundaki sorumluluğun sürekli hatırlatılacağına ilişkin stratejinin korunması yönünde. Dokunulmazlıkların kaldırılmasına “büyük çoğunlukla evet oyu verilmez” görüşünün hakim olduğu partide, iktidarın terörle mücadele konusunda neler yapıp neler yapamadığına ilişkin sorgulamanın kamuoyu gündeminde tutulması isteniyor.
Öte yandan dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda siyasi partiler grup kararı alamıyor. Bu noktada CHP içinde “fire olabileceği, ancak bunun da demokrasinin gereği” olduğu görüşü dile getiriliyor.
İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Yavuz Ağıralioğlu’nun “Biz HDP’yi problemli görüyoruz. Dokunulmazlıkların kaldırılmasına evet diyeceğiz” sözleri parti içinde tepkiyle karşılanmıştı.
Bu konuda grup kararı alınamayacağına dikkat çeken parti yetkilileri, “Hükümetin Gara operasyonundaki başarısızlığını sorgulamaya devam edeceğiz. Gündemin, konunun çarpıtılmasına izin vermeyeceğiz” mesajı veriyor.