Politika

AKParti: Mart, kabine- partide değişim ayı

AKParti: Mart, kabine- partide değişim ayı
  • YayınlandıŞubat 27, 2021

AK Parti lideri Erdoğan, 2019 yerel seçimi sonrasında parti yönetiminde değişimi hedefledi fakat araya giren salgın ortamı, partiyi 2023′ taşıyacak yenilenmenin bugünlere kalmasına neden oldu. Albayrak bir soru işareti…

Siyasetin AK Parti kanadında mart ayı, bir reform ve parti yönetimiyle bağlantısında kabinede değişim ayı olarak değerlendiriliyor.

2019 yılında yapılan yerel seçimlerden sonra parti lideri Erdoğan, toplantılarda yaptığı konuşmalarda partisinin durumunu “metal yorgunluğuna” benzetmiş, devamında da parti kongrelerini öne almıştı. Fakat salgın sürecinde kongreler iki kez ertelenmek zorunda kalındı, Erdoğan salgın rakamlarının yeniden kontrol altına alınmasından sonra muhalefetin “salgın ortamında böyle kongre mi yapılır” itirazlarına rağmen toplantıları hızlandırdı.

AK Parti, şimdi 24 Mart 2021 günü yapılacak 7.Büyük Kongre’de parti yönetiminde yaşanacak köklü değişime hazırlanıyor.

ÖNCE REFORM PAKETLERİ AÇIKLANACAK

Erdoğan’ın bir yandan reform paketlerini açıklarken, bir yandan da kadrolarında yapacağı değişiklikle, seçmene “yenilenme” mesajı vereceğine dikkat çekiliyor.

Ekonomi yönetimindeki değişimin ardından “ekonomi” ve “yargı reformu” için çalışma başlatma kararı aldıklarını açıklayan Erdoğan Büyük Kongre’den önce reform paketlerini açıklayacak.

Erdoğan 2 Mart’ta yargı reformu kapsamında hazırlanan “İnsan hakları eylem planını”, Mart ayının ikinci haftası da ekonomide alanında yapacakları reform çalışmalarını açıklayacak.

PARTİ YÖNETİMİNİN EN AZ YARISI DEĞİŞECEK

24 Şubat’ta il kongrelerini tamamlayan AKP’de kongre süreci 24 Mart’ta 7. Olağan Büyük Kongre ile sona erecek.

Parti kaynaklarından edinilen bilgiye göre kongrelerde parti teşkilatlarındaki değişim oranı yüzde 70’i buldu.

İstanbul’un da aralarında bulunduğu 50 dolayında da il başkanı değişti.

AKP kulislerinde, geçmiş yıllarda olduğu gibi partinin karar organı olan Merkez Karar ve Yönetim Kurulu’nun (MKYK) en az yarısının değişebileceği ifade ediliyor.

SİYASETÇİ AĞIRLIKLI BİR KABİNE…

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “partili cumhurbaşkanlığı sistemi” çerçevesinde kurmuş olduğu kabine ağırlıklı olarak “teknokrat” bir kimlik taşıyor, bu kabinede Mevlüt Çavuşğul ve Süleyman Soylu, güçlü siyasi geçmişleri olan bakanlar olarak görülüyorlar.

Ankara’daki siyasi kaynaklara, Erdoğan’ın parti yönetimindeki değişikliklere paralel olarak siyasetçi ağırlıklı yeni bir kabine oluşturmaya hazırlandığını belirttiler. Bu durumda, merkez yönetimden önemli isimlerin bakanlık koltuklarına kaydırılması da bekleniyor.

BERAT ALBAYRAK BİR SORU İŞARETİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın muhalefet ile gerçekleştirdiği tartışma sonrasında kulislerde konuşulan isim ise Berat Albayrak oldu.

Ancak AKP içinde bir kesim Albayrak’ın dönüş ihtimaline temkinli yaklaşıyor.

Muhalefetin Albayrak üzerinden aynı zamanda Erdoğan’ı hedef aldığına işaret eden bazı AKP kurmayları, bu nedenle de sahip çıkmasının doğal olduğuna işaret ediyorlar.

BBC Türkçe‘ye değerlendirmede bulunan AKP’li bir siyasetçi, Albayrak’ın istifasını açıklarken kullandığı üsluba da dikkat çekerek, “O süreçte bir kırılma yaşandı. Tamiri biraz zaman alabilir. Onun için yakın zamanda hemen bir görev verilmesini beklemek doğru değil” ifadelerini kullandı.

Bazı kaynaklar ise Albayrak’a bir görev verilse bile bunun kabine değil, ilk aşamada parti yönetimi olacağı görüşünü dile getiriyor.