Ahmet Altan tahliye oldu

Yargıtay 16’ncı Ceza Dairesi, gazeteci-yazar Ahmet Altan’ın tahliyesine hükmetti. Silivri Cezaevi’nden tahliye edilen Altan, yaklaşık 1,5 yıl sonra özgürlüğüne kavuştu.Yargıtay Altan ve Nazlı Ilıcak’ın ‘silahlı terör örgütüne yardım‘dan aldığı hapis cezalarını bozdu
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) ‘hak ihlali’ kararı üzerine Yargıtay, gazeteci-yazar Ahmet Altan‘ın ‘silahlı terör örgütüne yardım’dan aldığı hapis cezasını bozdu. 4 yıl 6 ay 21 gündür tutuklu olan Altan, üçüncü kez tahliye edildi.
Ahmet Altan ve gazeteci Nazlı Ilıcak’ın ‘silahlı terör örgütüne yardım’dan aldığı hapis cezaları Yargıtay tarafından bozuldu. Mahkeme, tutuklu sanık Altan’ın, bozma gerekçesi ve tutuklulukta geçirdiği süreyi dikkate alarak tahliyesine karar verdi. Dairenin bozma kararını, Türk Ceza Kanunu’nun 220/7’nci maddesinde belirtilen indirimin uygulanmadığı gerekçesiyle aldığı belirtildi.
Ahmet Altan’ın avukatı Figen Çalıkuşu, “Müvekkilim Ahmet Altan tahliye oluyor… Evrensel hukuk ve değerler şaşmaz… Ama hukuksal zorbalık kayda geçer…” ifadesini kullandı. Çalıkuşu, Altan’ın evine doğru yola çıktığını duyurdu.
Altan’ın kızı Sanem Altan da tahliye kararından duyduğu sevinci Twitter’da paylaştı.
Anadolu Ajansı’nda yer alan habere göre, Altan’a verilen 10 yıl 6 ay hapis ile Ilıcak hakkındaki 8 yıl 9 ay hapis cezasına ilişkin temyiz incelemesini tamamlayan Yargıtay 16’ncı Ceza Dairesi, bozma kararını, Türk Ceza Kanunu’nun 220/7’nci maddesinde belirtilen indirimin uygulanmadığı gerekçesiyle aldı.
Yargıtay ikinci kez bozdu
İstanbul 26’ncı Ağır Ceza Mahkemesi, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Eylül 2016’da tutuklanan Altan ve Ilıcak’ı “darbe çağrışımı” davasında “darbeye teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırmıştı.
Yargıtay 16’ncı Ceza Dairesi ise sanıkların eylemlerinin “silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme” suçunu oluşturduğu gerekçesiyle hükmü bozmuştu.
Bunun üzerine yeniden yargılama yapan İstanbul 26’ncı Ağır Ceza Mahkemesi, 4 Kasım 2019’da “silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme” suçundan Altan’a 10 yıl 6 ay, Ilıcak’a ise 8 yıl 9 ay hapis cezası vermişti. Tutuklu bulundukları süre göz önüne alınarak her ikisinin de tahliyelerine karar verilmişti.
Özgürlüğü 8 gün sürmüştü
Ancak Altan, savcılık itirazını değerlendiren 27’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararıyla bir kez daha tutuklanmıştı. Bu nedenle Altan’ın özgürlüğü sadece sekiz gün sürmüştü.
Kararın temyiz edilmesi üzerine dosya yeniden Yargıtay’a taşınmıştı.
AİHM’in hak ihlali kararı
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Ahmet Altan’ın geçici tutukluluk sürecinde meydana geldiği ileri sürülen hak ihlali iddialarına ilişkin davadaki kararını dün açıklamıştı. Mahkeme, Altan’ın, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ile güvence altında olan “özgürlük ve güvenlik” ve “ifade özgürlüğü” haklarının ihlal edildiği sonucuna varmıştı. Buna karşılık, Altan’ın “siyasi gerekçeyle tutuklandığı” tezini kabul etmemişti.