İSRAİL-YUNAN “ŞER İTTİFAKI”NDA DEV SAVUNMA ANLAŞMASI…

Türkiye’yi Doğu Akdeniz’de kuşatmak için Kıbrıs’ın Baf kentinde toplanan Rum-Yunan-İsrail-BAE Dışişleri Bakanları’nın buluşmasından hemen sonra İsrail ve Yunanistan tarihlerinin en büyük ikili savunma anlaşmasına imza attı. HEDEF: TÜRKİYE
Türkiye’nin son aylarda özellikle Doğu Akdeniz’de sergilediği müzakerelere açık politikanın, giderek kararlı bir emperyalist kuşatmaya dönüştüğü izleniyor. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın, Mevlüt Çavuşoğlu ile basının önünde tartışmayı göze almasının, Atina’nın yeni bir stratejik atağı olduğu da ortaya çıktı.
Yunan basını, Dendias’ın, basın toplantısında tartışmayı körükleme tarzının Başbakan Kriakos Mitçotakis ile istişareler sonucunda gerçekleştiğini yazdı.
YUNANİSTAN’IN, TÜRK DIŞİŞLERİ BAKANI MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU’NU TÜRKİYE’NİN HASSAS OLDUĞU KONULARDA BİR KEZ DAHA SERT AÇIKLAMALARA ZORLAMASININ PERDE ARKASINDA TÜRKİYE’Yİ UZLAŞMAZ VE KAVGACI ÜLKE OLARAK GÖSTERME STRATEJİSİNİN YATTIĞI DA ANLAŞILDI…

KUŞATMA BÜTÜN HIZIYLA SÜRÜYOR
Yunanistan’ın İsrail ile kurduğu ikili ittifak, bu ittifaka, Körfez emir ve krallıklarından Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin katılmasıyla, Türkiye ile uzlaşma yollarını kapama, bu yolla da Ege-Doğu Akdeniz’deki taleplerini en yüksek noktaya taşıma kararı aldığı belirtiliyor.
Yunanistan-İsrail hattında kurulan, Körfez ülkelerinden bazılarının da Mısır’la birlikte katıldığı bu ittifaka ABD ve Avrua başkentleri de destek veriyor.
Nitekim, bu konuda son atak Kıbrıs’ın Baf kentinde bugün (cuma günü) başlayıp yarın da sürecek bir toplantı oldu.

Kıbrıs Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulos’un ev sahipliğinde Nikos Dendisa (Yunanistan), Gabe Eşkenazi (İsrail) ve Şeyh Abdullah bin Zayed el Nahyan (Birleşik Arapa Emirlikleri) bir araya geldiler.
BAE Dışişleri Bakanı’nın toplantıya video konferans ile katılacağı fakat, BAE Başkanı Şeyh Halife bin Zayed’in başdanışmanı ve eski dışilişkilerden sorumlu devlet bakanı Enver Gargaş’ın da toplantı salonunda hazır olacağı duyuruldu.
Toplantı bu dört ülkenin ilk toplantısı niteliği taşıyor. Bugüne kadar Doğu Akdeniz’e dönük toplantılarda Yunanistan, İsril ve Rum yönetiminin yanında zaman zaman Mısır görünüyordu. BAE-İsrail normalleşme anlaşmasından sonra BAE’nin Doğu Akdeniz’de artan manevraları izlenmeye başlandı.
Doğu Akdeniz için stratejik önemdeki Libya’da isyancı general Halife Hafter’e destek olan fakat Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Libya meşru yönetimiyle anlaşma içinde müdahalesinden sonra AĞIR YENİLGİ YAŞAYAN BAE, bölgeye dönük stratejisini Yunanistan-İsrail ittifak mihverine dayandırmış durumda.
Dört bakanın Doğu Akdeniz, Ortadoğu ve Kuzey Afrika konularını ele alacakları ve bu alanlarda ortak politikaların temelini attıkları ifade ediliyor.
Toplantıda temsil edilen dört ülkenin en güçlü ortak yönleri ise TÜRKİYE DÜŞMANLIĞI…
Yunanistan, Rum yönetiminin geleneksel Türkiye karşıtlığına, BAE ve İsrail de, “Ortadoğu’da istikrarsızlığı Türkiye yaratıyor” sloganıyla katılmış durumdalar.
Bu dört ülke son bir yılda ik kez, orta askeri tatbikat yapmalarıyla da dikkat çektiler.
… VE İSRAİL-YUNANİSTAN DEV SAVUNMA ANLAŞMASI
İsrail ile Yunanistan savunma yetkilileri Mora Yarımadası’nın güneyinde uluslararası bir uçuş eğitim merkezi kurulması için anlaşma imzaladı.
Anlaşma kapsamında Kalamata şehrindeki askeri havaalanı 22 yıllığına İsrail’e kiralanacak ve İsrailli savunma şirketi Elbit Systems burada Yunan Hava Kuvvetleri için bir eğitim merkezi kuracak.
İsrail Savunma Bakanlığı’nın açıklamasında, 1.65 milyar dolar değerindeki bu sözleşmenin İsrail ile Yunanistan arasında bugüne kadarki en büyük savunma tedarik anlaşması olduğuna dikkat çekildi.
Elbit Systems’in işleteceği eğitim merkezi, İsrail’in kendi hava akademisini model alacak.
Elbit’in İtalyan şirketi Leonardo’nun ürettiği M-346 eğitim uçaklarından 10 tane konuşlandırılacağı uçuş eğitim merkezinde ayrıca Yunan hava kuvvetlerinin tüm eğitim filosu, yani onlarca M-346 ve T-6 uçağı bulunacak.
Yunanistan’ın T-6 uçaklarının güncellenerek kullanılması için kitler tedarik edecek Elbit, ayrıca eğitim, simülatörler ve lojistik destek sağlayacak.
İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, “Bu programın İsrail ile Yunanistan’ın kabiliyetlerini artıracağı, ekonomilerini güçlendireceği ve böylece ülkelerimiz arasındaki ortaklığın savunma, ekonomik ve siyasi düzeylerde derinleşeceğinden eminim” dedi.
YUNAN-RUM-İSRAİL BAKANLARI SON TOPLANTILARINI 29 EKİM 2020’DE GERÇEKLEŞTİRMİŞLEDİ
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/uclu-turkiyeye-karsi-dogu-akdenizde-birlesti-1786911