Haber-Analiz

-Sözde- “SOYKIRIMI” HANGİ ÜLKELER TANIYOR?

-Sözde- “SOYKIRIMI” HANGİ  ÜLKELER TANIYOR?
  • YayınlandıNisan 25, 2021

Ermeni diasporasının, yaşadıkları ülkelerdeki varlıklarına meşruiyet kazandırmak ve “zulme uğramış azınlık” statüsünü korumak amacıyla sürdürdüğü kampanya sonucunda, Türkleri soykırım yapmakla suçlayan kararlar alan ülkelerin sayısı artmış durumda.

HARİTA İLE İLGİLİ BİLGİ NOTU: Yeşil ülkeler iddiayı tanıyan, gri alanlar ise tanımayan ülkeleri göstermektedir. Turuncu ABD en son tanıyan ülke oldu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden’ın 24 Nisan çerçevesinde “soykırım” kelimesini kullanmasıyla -sözde- Ermeni soykırımı iddiasını siyasi olarak resmen tanıyan ülkeler listesine bir devlet daha eklenmiş oldu. Amerikan yönetimi, “soykırım” kelimesini, dönemin Amerikan Başkanı Ronald Reagan’ın ağzından bir kez kullanmış, devamı yıllarda Türk hükümetlerinin kararlı duruşu nedeniyle Biden açıklamasına kadar tekrarlamamışlardı. Reagan’ın “soykırım” kelimesini kullandığı yıl, Türkiye’de kenan Evren liderliğinde Amerikan destekli 12 Eylül Darbe Yönetimi iş başındaydı ve bu açıklamaya Ankara’dan hiç bir tepki gelmemişti!..

Türkiye ilerleyen yıllarda, “soykırım” iddialarına karşılık olarak düzenli olarak bölgedeki tüm devletlerin arşivlerinin açılmasını ve bağımsız bir tarih komisyonu tarafından konunun bilimsel olarak araştırılmasını istedi. Buna karşılık Ermenistan ve dünyadaki Ermeni diasporası, bilimsel bir çalışma yerine, siyasi kararları öne çıkaran, hatta o tür bir komisyonun kurulmasını da önleyen strateji izlediler.

Papa'dan Türkiye ve Ermenistan'a: Duvarlar değil köprüler | Agos
Sözde Ermeni Soykırımı iddialarını resmi olarak tanıyan devletlerden biri de KATOLİK KİLİSESİ’nin merkezi VATİKAN… Papa Francis, Haziran 2016’da Erivan’a kadar gidip SOYKIRIM ANITI’nı Ermeni Ortodoks Kilisesi mensuplarının eşliğinde ziyaret etmişti.

Tarafsız bilim insanları, Ermeniler’in bu tutumunun iki nedene dayandığında birleşiyorlar:

  1. SOYKIRIM iddiası, Ermeni milliyetçiliğinin ana zeminini oluşturuyor ve “ulusal birlik” açısından hayati önemde kabul ediliyor,
  2. SOYKIRIM’ın özellikle Batılı ve Latin Amerika ülkelerinde kabul edilmesi, Osmanlı döneminde bu ülkelere göç etmiş Ermeni diasporasının meşruiyetini güçlendiriyor, “zulme uğramış Hıristiyan azınlık” statülerinin güçlenmesine neden oluyor.

Bu nedenle, TÜRKİYE BİR GÜN SOYKIRIM İDDİASINI KABUL ETSE BİLE ERMENİSTAN VE ERMENİ DİASPORASININ BU AÇIKLAMADAN TATMİN OLMAYARAK BATI NEZDİNDEKİ AYRICALIKLI-KORUMAYA AÇIK STATÜLERİNİN DEVAMI İÇİN TARTIŞMAYI SÜRDÜRECEKLERİ de tahmin ediliyor.

Resmi olarak ‘Ermeni Soykırımı’nı tanıyan ülkeler’

Ankara’nın 1915 Olayları diye tanımladığı Osmanlı İmparatorluğu’undaki yüz binlerce Ermeni vatandaşın zorunlu göçe tabi tutulmasını “soykırım” olarak resmen kabul eden ülke sayısı ise 31.

Bugün “Ermeni soykırımı”nı resmen tanıyan ülkeler: Almanya, Arjantin, Avusturya, Belçika, Bolivya, Brezilya, Bulgaristan, Kanada, Şili, Kıbrıs Rum Yönetimi, Çekya, Ermenistan, Fransa, Yunanistan, İtalya, Libya, Litvanya, Lübnan, Lüksemburg, Hollanda, Paraguay, Polonya, Portekiz, Rusya, Slovakya, İsveç, İsviçre, Suriye, Vatikan, Venezuela, Uruguay.

Birleşik Krallık’ın parçaları olan Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda’da soykırımı tanıyor ancak İngiltere henüz bu yönde resmi bir açıklama yapmadı.

İspanya’da da Bask Parlamentosu soykırım olarak tanımlayan bir deklarasyon yaptı. Avustralya’nın Yeni Güney Galler eyaleti de 1915 olaylarını bir soykırım olarak kabul ediyor.