Haber-Analiz

DOĞU KUDÜS’TE TOPYEKÜN ÇATIŞMAYA DOĞRU…

DOĞU KUDÜS’TE TOPYEKÜN ÇATIŞMAYA DOĞRU…
  • YayınlandıMayıs 7, 2021

Doğu Kudüs’te Filistinlilerin evlerinden tahliye planları nedeniyle başlayan gerginlik Pazartesi sabahı da devam etti. Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi acil olarak toplanıyor. ABD “endişesini” dile getirdi.

İsrail güvenlik güçleri ile Filistinliler arasında Doğu Kudüs’te pazartesi sabahı çıkan olaylarda yüzlerce kişi yaralandı. Filistin Kızılay örgütünden yapılan açıklamada, yaklaşık 50 kişinin hastaneye kaldırıldığı belirtildi. 

AFP muhabiri, Mescid-i Aksa yakınlarında toplanan yüzlerce kişinin güvenlik güçlerine taş gibi cisimler attığını, güvenlik güçlerinin ise Filistinlilere ses bombası, plastik mermi ve göz yaşartıcı gaz ile karşılık verdiğini bildirdi. Kentin diğer bölgelerinden de ses bombaları ve can kurtaranların sirenlerinin duyulduğu aktarıldı. 

İsrail güvenlik güçleri ile Filistinli gruplar arasındaki olaylar, bugün öğleden sonra planlanan Kudüs Günü yürüyüşü öncesinde çıktı. 

Doğu Kudüs’ün Eski Şehir bölgesinde Pazartesi günü yapılacak Kudüs Günü kutlamaları esnasında da olayların devam edebileceği tahmin ediliyor.

Israel Palestinien Proteste in Jerusalem

Doğu Kudüs’ün Şeyh Cerrah bölgesindeki 30 Filistinli ailenin evlerinin tahliye edilerek, Yahudi yerleşimcilerin bu evlerle yerleştirilmeleri planları gösterilerin başlamasına neden olmuştu. 

İsrailli güvenlik güçleri ile Filistinliler arasında Doğu Kudüs’teki Mescid-i Aksa çevresinde Cuma akşamı başlayan gerginlik Pazar gecesi de devam etti.

Pazar gecesi çıkan olaylarda Filistinli göstericilerin polise taş ve şişe attığı ve polisin de ses bombası ve toplumsal olaylara müdahale aracı (Toma) ile müdahale ettiği belirtildi. Filistinli doktorların verdiği bilgilere göre en az 14 gösterici yaralandı.

Cuma gününden bu yana devam eden gösterilerde çıkan olaylarda 300’den fazla kişi yaralandı. İsrail Yüsek Mahkemesi’nin Şeyh Cerrah mahallesindeki tahliyelerle ilgili Pazartesi günü karar vermesi bekleniyordu. Ancak çıkan olayların ardından mahkeme kararı ertelediğini duyurmuştu. 

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu İsrail “aşırılık yanlılarının Kudüs’ün huzurunu bozmasına izin vermeyecek, kanun ve düzeni kararlı ve sorumlu bir şekilde uygulayacağız” dedi. Netanyahu sözlerine şöyle devam etti “Bütün dinler için ibadet etme özgürlüğünü devam ettireceğiz ve şiddetli kargaşalara izin vermeyeceğiz.”  

ABD endişesini dile getirdi

ABD Doğu Kudüs’te çıkan olaylarla ilgili “çok endişeli” olduğunu açıkladı. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan İsrailli mevkidaşı ile yaptığı telefon görüşmesinde ABD’nin endişelerini aktardı.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Emily Horne, Sullivan’ın İsrail’den “Kudüs Günü anmalarında suküneti sağlamak için gerekli tedbirleri almasını” istediğini kaydetti. 

Kudüs Günü İsrail’in kutsal mekanların bulunduğu Eski Şehri de içine alan Doğu Kudüs’ü 1967 yılında işgal etmesini kutlamak için yapılıyor. Ancak her yıl yapılan anma törenleri provakatif olarak algılanıyor. Törenler sırasında polis eşliğinde İsrail milliyetçilerinin katıldığı geçit töreni Eski Şehir’in Şam Kapısı’ndan başlıyor, Müslüman Mahallesi’nin içinden geçerek Ağlama Duvarı’nda son buluyor.

Ordu Radyosu’na açıklama yapan eski bir savunma yetkilisi olan Amos Gilad geçit töreninin bu yıl iptal edilmesi ya da Şam kapısı’ndan uzak tutulması gerektiğini söyledi. İsrail kamu televizyonu Kan geçit töreninin son güzergahının henüz belli olmadığını duyurdu.

BM Güvenlik Konseyi toplanıyor

Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin Doğu Kudüs’te artan şiddet olayları üzerine Pazartesi günü acil olarak toplanma kararı aldığı bildirildi.

Times of Israel gazetesinin haberine göre Konsey, Tunus’un talebi üzerine kapalı kapılar ardında toplanacak.

İsrail ve Filistin arasında Kudüs’ün statüsü konusundaki gerginlik çok eskilere dayanıyor. İsrail 1967 yılındaki savaş sonrasında işgal ettiği Doğu Kudüs dahil kentin tamamını başkenti olarak görüyor. Filistinliler ise Doğu Kudüs’ü başkentleri olarak görüyor.

OLAYLAR NASIL BAŞLADI, NASIL GELİŞTİ…

Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te Ramazan ayının başından beri süren gerginlik dün doruk noktasına ulaştı. Ramazan ayının son cumasında binlerce Filistinli Mescid-i Aksa camisinde toplandı. İsrail polisinin yaptığı açıklamaya göre gerginlik ibadet eden Filistinlilerden bazılarının polise taş, şişe ve havai fişek fırlatması üzerine başladı. Bunun üzerine 700 İsrail polisinin ibadet edenlerin bulunduğu alana girdiği ve gece geç saatlere kadar çatışma yaşandığı bildirildi. Polisin Filistinlilere plastik mermi ve tazyikli su kullandığı kaydedildi. İsrail polisi çatışmada 17 polisin yaralandığını ifade etti.
Filistin Kızılayı ise yaptığı açıklamada İsrailli güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu en az 205 Filistinlinin yaralandığını ve bu kişilerden 88’inin hastaneye kaldırıldığını belirtti.


Israel | Ausschreitungen in Jerusalem

Abbas: İsrail sorumlu

Filistin Özerk Yönetim Konseyi Başkanı Mahmud Abbas gerginliğin tırmanmasından İsrail’i sorumlu tuttu. Hamas ise açıklamasında, İsrail’in “yaptıklarının bedelini ödeyeceğini” duyurdu. İsrail hükümetinden dün gece yaşananlara dair henüz resmi bir açıklama gelmed

Israel | Ausschreitungen in Jerusalem


ABD Dışişleri Bakanlığı ve BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tor Wennesland yaptıkları açıklamalarda, Doğu Kudüs ve Batı Şeria’daki şiddet nedeniyle derin bir endişe duyulduğunu belirterek, her iki tarafa da itidal çağrısında bulundu.


İran’dan “savaş suçu” tepkisi

İran BM’ye Mescid-i Aksa ve çevresinde yaşananları “savaş suçu” şeklinde nitelendirerek kınama çağrısı yaptı. İran Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında Mescid-i Aksa ve çevresinde yaşananlar kınanarak, “Bu savaş suçu gayri meşru siyonist rejimin suçlu karakterini dünyaya bir kez daha kanıtlamıştır” dedi.
Filistinli ailelerin zorla tahliye edilmesi
Ramazan ayının başından ve Filistin’de parlamento seçimlerinin ertelenmesinden bu yana Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te sık sık gerginlik ve şiddet olayları yaşanıyor. İsrailli güvenlik güçleri cuma günü Batı Şeria’da bir İsrail askeri üssüne saldırının engellendiğini ve iki Filistinli zanlının öldürüldüğünü açıkladı. Dünkü gerginliğin başlamasında Doğu Kudüs’te bulunan Şeyh El-Cerrah’daki dört Filistinli ailenin evlerinin boşaltılma tehdidi de etkili oldu. Yahudi yerleşimciler bu bölgede kendilerinin oturma hakkı olduğunu savunuyor. İsrail yüksek mahkemesi önümüzdeki pazartesi günü bu konuda davada tarafların dinlenmesine hükmetmişti.
BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği İsrail’den Filistinli aileleri zorla evlerinden çıkarmaya son vermeye çağırarak bu durumun uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirtti.
İsrail ve Filistin arasında Kudüs’ün statüsü konusundaki gerginlik çok eskilere dayanıyor. İsrail 1967 yılındaki savaş sonrasında işgal ettiği Doğu Kudüs dahil kentin tamamını başkenti olarak görüyor. Filistinliler ise Doğu Kudüs’ü başkentleri olarak görüyor. 

MESCİD-İ AKSA’DA PROTESTOLAR CUMA NAMAZIYLA BİRLİKTE BAŞLAMIŞTI….

İsrail, bir haftadır, aşırı sağcı yerleşimcilerin talepleri doğrultusunda geleneksel Filistin yerleşim birimi olan Şeyh Carrah’ı boşaltmaya başladı ve Filistinlilerin sert direnişi ile karşılaştı. Cuma namazı için Mescid-i Aksa’ya gelen Filistinlilerin büyük bölümünün Şeyh Carrah’ta yaşanılanları protesto amacıyla camiden çıkmadıkları da dikkat çekti.

İSRAİL GÜVENLİK GÜÇLERİNİN MESCİD-İ AKSA’YA AKŞAM SAATLERİNDE YAPTIKLARI KANLI BASKIN…

Birleşmiş Milletler’den yapılan açıklamada, İsrail’in Şeyph Carrah bölgesini boşaltmasının uluslararası hukukun ihlali olduğu da vurgulandı.

İsrail güvenlik güçlerinin plastik mermi, göz yaşartıcı bombalar kullanarak gerçekleştirdiği saldırılardan ortaya korkunç görüntüler çıktı.

Çok sayıda yaralıdan 23’ünün durumunun ağır olduğu ve hastanelere yetiştirildikleri belirtiliyor.

ŞEYH CARRAH’DA DİRENEN FİLİSTİNLİLERE DÖNÜK ŞİDDET 2 GÜN ÖNCE BELGELENMİŞTİ