Haber-Analiz Karabağ

ERMENİSTAN’da darbeci generaller yerinde oturuyor!..

ERMENİSTAN’da darbeci generaller yerinde oturuyor!..
  • YayınlandıŞubat 25, 2021

Ermenistan Cumhurbaşkanı Armen Sarkisya, darbe girişimi sonrası Başbakan Paşinyan’ın kendisini gönderdiği Genelkurmay Başkanı’ı görevden alma yazısını geri gönderdi. Devlet içindeki yapılar ve Kremlin generalleri korumaya aldı.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın, Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan’ı görevden alma kararnamesi Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan tarafından veto edildi.

Ermenistan Cumhurbaşkanlığı‘ndan yapılan açıklamada, “Cumhurbaşkanı, anayasal yetkileri dahilinde, karar tasarısını iade etti” ifadelerine yer verildi.

President Sarkissian visits General Staff of the Armed Forces of Armenia |  ARMENPRESS Armenian News Agency
Ermenistan Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan ordu muhtırası ile patlak veren krizden hemen sonra Genelkurmay karargahına kadar giderek General Onik Gasparyan ile ikili bir görüşme yapmış, generalin ve silah arkadaşlarının görevlerinde kalma kararlılığını görmüştü.

Açıklamada, “Hukukçu ve uzmanların görüşlerini özetleyerek, karar tasarısının temelde anayasaya aykırı olduğu sonucuna varabiliriz” denildi.

Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan‘ın, ülkede hiçbir siyasi güce destek vermediği ve kararlarını yalnızca ulusal çıkarlara dayanarak verdiği kaydedilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Ordunun siyasi konularda tarafsız kalması gerektiği tartışılmaz. Savaş bağlamında, Silahlı Kuvvetler personelinin her zamankinden daha fazla toplumun desteğine ve ilgisine ihtiyaç duyduğu da açık. Ordu personelinin sorunlarını çözmek bir öncelik, hiçbir durumda ihmal edilmemeli.”

Öte yandan açıklamada, Sarkisyan’ın, mevcut durumun emsalsiz olduğuna, sistematik ve karmaşık çözümler gerektirdiğine ve ülkedeki durum dikkate alınmadan sık personel değişikliğiyle çözüme kavuşturulamayacağına inandığı aktarıldı.

PAŞİNYAN TEKRAR SUNDU

Kararın başbakanlık makamına geri gönderilmesi ve cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan bu açıklamadan sonra Paşinyan, Genelkurmay Başkanı’nın görevden alma karar yazısını tekrar cumhurbaşkanlığına gönderdin

Paşinyan, yaptığı açıklamada Sarkisyan’ın, Genelkurmay Başkanı’nı görevden alma kararnamesini iade etme kararının, mevcut krizin çözümüne yardımcı olmadığını kaydederek, “Usulüne uygun olarak, Genelkurmay Başkanı’nı görevden alma kararnamesini, imzalanması beklentisiyle yeniden Cumhurbaşkanı’na yönlendiriyorum “ ifadelerini kullandı.

Paşinyan, ayrıca destekçilerini başkent Erivan’daki Cumhuriyet Meydanı’nda toplanmaya da çağırdı.

Gelişmeleri yakından izleyen bağımsız kaynaklar, devletin içindeki eski sisteme bağlı gruplar, yargı sisteminin üst makamları ve Kremlin’in Paşinyan’ı Cumhurbaşkanı Sarkisyan üzerinden baskı altına aldıklarında birleşiyorlar.

Paşinyan’ın halkı tekrar sokağa çağırması, Ermenistan ordusunun da halka karşı sert müdahale riskini tırmandırıyor. Böyle bir durumda, ülkenin yaygın çatışmalara sahne olabileceği de belirtiliyor.

26.ŞUBAT 2021 CUMA GÜNÜ YAŞANILAN GELİŞMELER

Ermenistan Silahlı Kuvvetleri’nin, ülkenin seçimle işbaşına gelmiş Başbakanı Nikol Paşinyan’ı istifaya çağıran ve Başbakan tarafından “darbe girişimi olarak adlandırılan gelişmeden sonra ülke adım adım iç savaşa doğru ilerliyor.

Bildirinin yayınlanmasından sonra geri adım atmayan, aksine, 20 binden fazla taraftarıyla meydana inerek, orduya bir kez daha siyasete karışmaması çağrısı yapan Paşinyan, tırmanan gerginlik çerçevesinde bilinmeyen bir adreste yakın korumalarının bulunduğu bir ortamda çalışmalarını sürdürüyor.

Başbakan Paşinyan Erivan’da kalabalık taraftar kitlesine yaptığı konuşmada demokrasiyi savunacağını aktarmış…

Paşinyan’ın görevden aldığı genelkurmay başkanı ve üst düzey tüm komutanlar çerçevesinde ise herhangi bir hareketlilik yok, makamlarını terk etmeden gelişmelerin sonucunu ve Paşinyan’ın istifasını bekliyorlar. Bu arada, Erivan’daki Başsavcılık, Paşinyan’ın görevden aldığını duyurduğu Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan hakkında herhangi bir soruşturma açmadı.

Muhalefet partilerinin Paşinyan yanlılarının sokağa inmesinden hemen sonra, Erivan’ın başkan bir alanında yine yaklaşık 20 bin kişilik bir kalabalıkla gösteri yapması ve Parlamento binasını kuşatmaları, ülkede iç çatışma, hatta iç savaş tehdidi beklentisini de artırdı.

FRANCE 24 muhabiri Erivan’da muhalefetin parlamento çevresindeki kuşatmasını yerinden böyle aktardı:

Muhalefetin parlamentoyu olağanüstü toplantıya çağırma girişiminin Meclis Başkanı ve Paşinyan’ın liderliğindeki BENİM ADIMIM İTTİFAKI milletvekillerinin Genel Kurula gelmemeleri nedeniyle gerçekleşemediği belirtiliyor.

Muhalefetin GEÇİCİ BAŞBAKANLIK için aday gösterdiği ülkenin kıdemli siyasetçilerinden Vazgen Manukyan açıklamasında “Meclis Başkanı ortada yok, milletvekilleri yok, hatta Başbakan yok… Paşinyan ülkeyi felakete sürüklüyor” dedi.

KARABAĞ ANLAŞMASI GEÇERLİ

Ermenistan’daki gelişmelerden sonra ülke demokrasisi zemininde yaşanılan gerginliği “Ermenistan’ın içişi” olarak nitelemekle yetinen ve Vladimir Putin’in Paşinyan’a açtığı telefonla “itidal çağrısı” yapan Rusya’nın esas olarak kendi aracılığıyla imzalanan DAĞLIK KARABAĞ ATEŞKES ANLAŞMASI için çaba gösterdiği dikkat çekti.

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, son açıklamasında, “Dağlık Karabağ’da ateşkesi sağlayan anlaşmanın geleceğine ilişkin her hangi bir kaygımız kalmadı, o anlaşma yürürlükte kalacak” dedi.

Açıklama, Rusya’nın Paşinyan kadar muhalefet ile de temas içinde olduğunu gösterdi.

25.ŞUBAT.2021-PERŞEMBE GÜNÜ YAŞANILAN GELİŞMELER

Ermenistan Ordusu, ‘Ermeni halkı için yeterli kararlar veremedikleri’ için hükümetin ve Paşinyan’ın istifasını talep etti.

Ermenistan Genelkurmay Başkanı ve üst rütbeli komutanlar, Başbakan Paşinyan’ı istifaya çağıran bir bildiri yayınladı.

Bildiride, “Ermenistan silahlı kuvvetleri, Başbakan ve Ermenistan Cumhuriyeti Hükümeti’nin istifasını talep ediyor, aynı zamanda Anavatanı savunurken çocukları ölen insanlara karşı güç kullanmaktan kaçınmaları için uyarıda bulunuyor” ifadelerine yer verildi. 

Ermenistan Başbakanı Paşinyan, ordunun kendisine yönelik istifa çağrısını ‘darbe girişimi’ olarak nitelendirerek, destekçilerini sokağa çağırdı.

Üst düzey generaller ile Paşinyan’ın istifasını isteyen Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan

Paşinyan ayrıca, Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan’ı görevden aldığını duyurdu.

Paşinyan, ordunun istifa talebiyle ilgili yaptığı açıklamada “Devrimi savunmamız gerekiyor. Çok zor bir durumdayız. Genelkurmay Başkanı’nı görevden alma kararı aldım. Şimdi en önemli görev, sivillerin ve halkın iktidarını korumaktır” dedi. 

Ermenistan’ın Dağlık Karabağ’da yaşadığı mağlubiyete ilişkin sorumluluğu üzerine aldığını anlatan Paşinyan, “Halkın bazı üst düzey ordu yetkililerine yönelik de bazı soruları var ve bu sorulardan kaçılamaz” ifadesini kullandı. 

Ermenistan 10 Kasım 2020 gününden bu yana sokaklardaki gerginlik ve çatışmalar durulmuyor

Başbaka Paşinyan öğleden sonra saatlerinde başkent Erivan sokaklarına destekçileriyle birlikte indi ve darbeye sivil direnişin liderliğini de yaptı

Erivan’dan gelen görüntüler, Paşinyan taraftarlarını darbeye geçit vermediklerini gösterdi.

İSTİFASI İÇİN AĞIR BASKI VAR

Ermenistan Başbakanı Paşinyan Azerbaycan ile yaşanılan 44 günlük savaşın sonunda yaptığı ateşkes anlaşması nedeniyle sert eleştirilerin hedefinde… Paşinyan, açıklamalarında, savaştaki yenilginin bir numaralı sorumlusunun kendisini olduğunu fakat savaşın bir-kaç gün daha sürmesi halinde Dağlık Karabağ’ın tamamının kaybedileceğini anladığı için ateşkesi kabul ettiğini söylüyor.

Muhalefet ise, 2021’de yapılacak seçim öncesinde Paşinyan’ın istifa etmesini ve ülkeyi seçime başbakan olarak “kıdemli siyasetçi” Vazgen Manukyan7ın götürmesini talep ediyor.

VAZGEN MANUKYAN, DAĞLIK KARABAĞ SAVAŞINI BAŞLATAN, BÖLGENİN ERMENİSTAN’A BAĞLANMASI FİKRİNİ GÜNDEME GETİREN VE 1990-1992 YILLARI ARASINDAKİ SAVUNMA BAKANLIĞI SIRASINDA DA BÖLGEDE AZERBAYCAN HALKINA KARŞI SÜRDÜRÜLEN SOYKIRIM POLİTİKASINDA PARMAĞI OLAN KARAKTER OLARAK BİLİNİYOR…

ERMENİSTAN HOCALI SOYKIRIMI’NIN YILDÖNÜMÜNDE KARIŞTI

hocali-katliami-ic

İnsanlık dramı olarak görülen Hocalı katiamının gerçekleşmesinin üzerinden 29 yıl geçti. Hocalı Katliamı, Karabağ Savaşı sırasında 26 Şubat 1992 tarihinde Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında yaşanan ve Azeri sivillerin Ermenistan’a bağlı kuvvetler tarafından toplu şekilde öldürülmesi olayıdır. Ermeni güçlerinin 1991’in sonlarına doğru ablukaya aldığı Hocalı, 936 kilometrekarelik alana sahipti. 2 bin 605 ailenin, 11 bin 356 kişinin yaşadığı bir kasaba olan Hocalı’da Aralık 1991’de Karabağ’ın başkenti olarak kabul edilen Hankendi şehrini işgal eden Ermeniler daha sonra Hocalı’yı hedef aldı.

“Memorial” İnsan Hakları Savunma Merkezi, İnsan Hakları İzleme Örgütü, The New York Times gazetesi ve Time dergisine göre katliam, Ermenistan’ın ve 366. Motorize Piyade Alayı’nın desteğindeki Ermeni güçleri tarafından gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, Karabağ Savaşında Ermeni kuvvetlere komutanlık yapmış bugünkü Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ve Markar Melkonyan’ın aktardığına göre kardeşi Monte Melkonyan, katliamın Ermeni güçler tarafından yapılan bir intikam olduğunu açıklamıştır.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Hocalı Katliamı’nı Dağlık Karabağ’ın işgalinden bu yana gerçekleşen en kapsamlı sivil katliamı olarak nitelendirmiştir.

Azerbaycan Cumhuriyeti’nin resmî açıklamasına göre saldırıda 106’sı kadın, 83’ü çocuk olmak üzere toplam 613 Azerbaycanlı hayatını kaybetmiştir.