Haber-Analiz

ABD’DEN TÜRKİYE’YE “F-35’TEN ÇIKARILDIN” BİLDİRİMİ…

ABD’DEN TÜRKİYE’YE “F-35’TEN ÇIKARILDIN” BİLDİRİMİ…
  • YayınlandıNisan 21, 2021

Amerikan yönetimi, S-400’ler krizinde yeni bir adım attı ve Türkiye’ye F-35 savaş uçağı projesinden çıkarıldığını resmen bildirdi. Çavuşoğlu son açıklamasında “S-400’leri kullanmak için aldık” demişti…

ABD Savunma Bakanlığının (Pentagon), Türkiye’nin F-35 programından resmi olarak çıkarıldığına ilişkin Ankara’ya bildirimde bulunduğu belirtildi.

ABD’li savunma yetkilisi, bildirimin nasıl gerçekleştirildiğine dair detay vermedi.

Yetkili, bildirimde, 2006’da katılımcıların imzasına açılan ve Türkiye’nin 26 Ocak 2007’de imzaladığı Ortak Mutabakat Zabtı’nın feshedilmiş olduğunun ve yeni mutabakat metnine Türkiye’nin dahil edilmediğinin belirtildiğini kaydetti.

Yetkili, 2006 tarihli mutabakatın geride kalan 8 ortakla güncellendiğini ve programa yeni herhangi ortak katılımcının eklenmediğini söyledi.

Türkiye, F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Programı’na (JSF) Ortak Mutabakat Zabtı ile ortak üretici olarak katılmıştı.

Programın katılımcıları Türkiye’nin yanı sıra ABD, İngiltere, İtalya, Hollanda, Avustralya, Danimarka, Kanada ve Norveç’ten oluşuyordu.

İki F-35'i teslim aldık! - Son Dakika Güncel Haberler
Türkiye’nin hava kuvvetlerine katacağı F-35’lerden ilki, 21 Haziran 2018’de Teksas Fort-Worth’ta düzenlenen törenle teslim edilmiş fakat, Türk pilotlarıın eğitimi amaçlı ülke topraklarında kalmıştı, Türkiye’nin_S-400 alımından sonra söz konusu uçağa el konularak Amerikanhava kuvvetlerine aktarılmıştı…

Türkiye ilk etapta 100 adet F-35A uçağı almayı taahhüt etmişti.

2018’de 4 F-35 uçağının mülkiyeti Türkiye’ye verilmiş ancak uçaklar ABD’de, Türk pilotların da katıldığı eğitim programlarına tabi tutulmuştu. Daha sonra ise 2 F-35 uçağının daha mülkiyeti verilmişti.

Ancak Türkiye ile ABD arasında S-400 krizi çıktığından bu 6 uçak Türkiye’ye transfer edilmemiş ve 2020 Savunma Bütçesi kapsamında bunların ABD Hava Kuvvetleri için alınması kararlaştırılmıştı.

Türkiye ayrıca uçak için 1005 parça üretiyordu. Türk firmalarının da bu üretime katılımı büyük oranda askıya alınmıştı. ABD’nin Aralık 2020 itibarıyla da 1005 parçanın tamamı için yeni tedarikçiler bulduğu ortaya çıkmıştı.

ÇAVUŞOĞLU: S-400’LERİ KULLANMAK İÇİN ALDIK…

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya’dan satın alınan S-400 savunma sistemi konusunda, “Bu kadar parayı götürüp herhangi bir yerde tutmak için vermedik. S-400’e bir formül lazım. Bunu biz kullanmak için aldık” demişti.

Bakan Çavuşoğlu'ndan S-400 açıklaması - Son Dakika Haberler

Habertürk’te yaptığı son açıklamalarda Çavuşoğlu’nun ayrıca şu sözleri de dikkat çekmişti:

-Herhangi bir konuda tek tarafın dayatmasıyla sorun çözülemez. S-400 konusu ilişkilerimizde bir sorun. Tıpkı PKK/YPG ve FETÖ meselesi gibi sorunlar devam ediyor. Bir kere biz S-400’ü niye aldık? Bunu biliyorlar. Trump da kaç kez itiraf etti. Türkiye egemen bir devlet. Sizin rahatsızlıklarınız var, doğru. Bizim de size ortak komisyon kuralım dedik, yanaşmadınız. Bu sorunları çözebilmek için ortak bir hareket tarzı oluşturmamız lazım, bunun için de uzmanlarımız çalışsın diye önerilerde bulunduk. Brüksel’de telefon görüşmemiz son derece olumlu geçti ama sorunlar çözülmedi. Biz bunu aldık mı? Aldık. İhtiyacımız mı? Evet. Daha fazla ihtiyacımız var mı? Var. Sizden almamızı istiyorsanız, bir satma garantisi vereceksiniz. İki fiyat ve şartlarınız bize uygun olacak. Bundan sonraki yol haritası konusunda da bu anlamda mutabakata varmamız lazım. S-400 falan başka bir şey almamızı istemiyorsan daha cazip şekilde ortaya koyacaksınız. Bu kadar parayı götürüp herhangi bir yerde tutmak için vermedik. S-400’e bir formül lazım. Bunu biz kullanmak için aldık

-Biz oturup konuşmaya hazırız. Cumhurbaşkanımızın korumaları için tabancayı bile alamadık Obama döneminde. Demokratların işbaşında olduğu dönemde. Oradan almayacağım, buradan almayacağım. Henüz bunu üretmedim, inşallah üreteceğiz. Peki ne yapacağım ben? Başka ülkeler de alıyor, bir yolunu bulmak lazım diyorsunuz ya, teknik çalışmayı kabul etmiyorsanız, siyasi bir çalışma yapalım. Bunları konuşalım. Biz ilkesel bir şekilde yapıcı şekilde yaklaşırken…