SİYASAL SİSTEMDE YENİ REFORMLAR KONUSU

Akşam gazetesi yazarı Vedat Bilgin’in gündeminde siyasi sistemin işleyişi sorunu var. Bilgin, yenu kurulan başkanlık sisteminin yeni reformlarla daha etkin ve sağlam temele oturtulması gerektiğini vurguluyor. Vedat Bilgin’in yazısından öne çıkan satırlar şöyle:

Sistem meselesinin bir boyutu demokratikleşmedir. Kısaca, ülkemizde parlamenter sistem adında işleyen hükümet sistemi, Meclis’i, Meclis’in seçtiği hükümetleri etkisiz hale getiren bir düzene sahipti. 27 Mayıs’ta anayasal güvence altına alınmış bu düzende, MGK adeta gerçek icra ve denetim organıdır; Meclis’e baskı yapılmakta ‘şu reformları yapın’ muhtıraları verilmekte; hükümetler ‘azarlanarak ödevleri’ önüne konulmaktadır. Bu sitemin kurumsal olarak görünmez bir kuralı/ortağı ise askeri cuntalar/darbelerdir. Meclis ve hükümetler, denileni yapmazsa o zaman darbeler kaçınılmaz olmaktadır. Meselenin bu boyutu Batı vesayetiyle ilgilidir.
DEMOKRASİ
Demirel ABD’nin istediği haşhaşı yasağını kabul etmediği, İncirlik’ten kalkan U2 casus uçaklarının Sovyetler üzerindeki uçuşuna izin vermediği için 12 Mart’ta muhtıra yemiş; 1974’te Ecevit-Erbakan ‘Kıbrıs’ta ne işiniz var’ sözünü dinlemedikleri için ambargoyla karşılaşmış; sonra gelen hükümetler talepleri karşılamadıkları için terörle cezalandırılıp, 80’de 12 Eylül’le tanışmışlardı. Eski sistem de Meclis de, hükümetler de kuşatılmıştır
(…)
Türkiye dört yıl önce sistem değişimine gidilerek birincisi, millet iradesi hükümeti kurma yetkisini doğrudan başkana verdi; ikincisi, milletvekillerini seçerek onlara yasama ve denetleme yetkisini verdi; üçüncüsü, siyaset kurumunu güçlendirerek militarizm ideolojisini ve devlet içindeki Batılı merkezlerle simbiyotik ilişkileri tasfiye ederek Türkiye’nin bağımsızlık siyasetinin önünü açtı. Şimdi mesele, sistemin yeni reformlarla kurumsal ve normatif yapısını geliştirmektir.
VEDAT BİLGİN’İN YAZISININ TAMAMI İÇİN