METAVERSE DÜNYASINDA HANGİ MESLEKLER ÖNE ÇIKACAK?

Metaverse’in renkli, ışıltılı görüntüleri giderek hayatımıza daha fazla giriyor. Toplumda gerçek hayatın acılarından uzaklaşmak isteyenlerin sayısı arttıkça sanal dünya alıştığımız geleneksel işlere de bir alternatif sunmaya başladı.
Decentraland gibi sanal dünyalardaki arsaların fiyatları uçuşa geçmesi ve Snoop Dogg gibi ünlü isimlerin The Sandbox gibi sanal dünya girişimlerine yatırım yapması gelecek algımıza yeni bir alternatifin işaretlerini gösterdi.
Şu anda çalışma hayatını şekillendiren akımlardan esnek çalışma ekonomisi (gig economy) ve Büyük İstifa Sezonu (Great Resignation) gibi kavramlar geleneksel iş tanımı dışında daha kapsayıcı, yaratıcı ve ilgi çekici bir dünya olduğu sinyalini veriyor.
Tam da bu noktada Metaverse’in verimliliğin artık saatlik çalışma ve ödeme yöntemi ile ölçülmediği bir dünya sağlamada hayati bir rol oynama potansiyeli bulunuyor.
Bu yeni sanal dünyada şehirler ve sahneler tutkulara göre inşa edilebiliyor. Sanal evrende dolaşan avatarlar bu yükselen yeni teknolojiyi ileri taşımak, ayakta tutmak ve yürütmek için gerekli olan iş gücünü sağlama avantajına sahip olacak.

Para kazanmanın yeni yöntemi: Oyun oynamak
Oyuncular artık bu yeni mekanların kralı. Birkaç yıl öncesine kadar oyun oynayarak herkesin adil bir şekilde para kazanması hayal bile edilemezken bugün artık blokzincir teknolojisi ile bu alan bir çok kişi için sağlam bir gelir kaynağı haline geldi.
Decentral Games ve ICE Poker Lounge Kurucusu Miles Anthony halihazırda oyna-kazan (play-to-earn) ekonomisinin çok fırsatlar sunduğunu gelecekte bunların daha da artacağını ve artık işlerin oyun gibi sunulacağını vurguluyor.
Artık blokzincir teknolojisinde oyun düşkünlerinin hayati bir rol oynayacağı genel olarak kabul görmüş durumda.
Anthony çocukluktan beri Pokemon ve Digimon toplamaktan onlarla maceraya atılmaktan hoşlandığını vurgulayarak metaverse sayesinde artık bütün sektörlerin böyle bir teknolojiden faydalanabileceğini belirtiyor.
Oyna-kazan modeli yaygınlaştıkça oyuncuların büyük bir avantajı olacağını düşünen Game of Throws Kurucusu Aiham Shoaib “Metaverse etrafında büyük bir ekonomi kurulacak. Bütün sektörlerde devrim olacak ve bir çok yeni fırsat çıkacak. Örneğin oyunculuk çok yakın bir gelecekte tam zamanlı bir iş haline gelebilir,” ifadelerini kullanıyor.

Sanal dünyayı gerçekleştirecek meslekler hangileri?
Yeni sanal dünyalarda en fazla ihtiyaç duyulan mesleklerden biri de yaratıcı yazarlık olacak. Özellikle eşsiz hikayeleri duru ve sade bir anlatımla aktarabilen yazarlar revaçta olacak.
Metaverse’lerin gelişmesinde ilerleyeceği yönde edebi ve filozofik geçmişi olan yazarlar önemli rol oynayacak. Bu kişiler oluşturulan evrenlerin ve içindeki mimarinin derinlik kazanmasını sağlayacak.
Web 3.0 ve Metaverse gibi alanlarda başdöndürücü bir hızda gelişmeler olduğunu vurgulayan Unique Network Pazarlama Direktörü Charu Sethi “Bu konuda hiç bir fikri olmayan son kullanıcılara bu teknolojilerin ne olduğunu ve buna neden ihtiyaç olduğunu açık bir şekilde aktarabilmek için çok güçlü bir hikayeye ihtiyacınız olacaktır,” ifadelerini kullanıyor.
Özellikle kripto dünyasında projelerin kendi markalarını öne çıkarmak için takipçi sayısının hayati önemi öne çıktıkça “topluluk yöneticisi” (community manager) rolü de kritik hale geldi. Aynı durum sanal dünyada da geçerli olacak.
Peri’ye göre de topluluk yöneticiliği rolü takipçi etkileşimini artırmaktan öteye geçerek yeni sanal dünyada topluluk kültürünün oluşmasını sağlayacak.