Ekonomi

TÜRK TELEKOM’DA YENİDEN KAMULAŞTIRMA, ZARAR?

TÜRK TELEKOM’DA YENİDEN KAMULAŞTIRMA, ZARAR?
  • YayınlandıMart 13, 2022

Türkiye Varlık Fonu, Türk Telekom’un çoğunluk hissesini aldı. Uzmanlar, bir dönem “büyük özelleştirme başarısı” olarak sunulan Türk Telekom sürecinin, kamusal zarara yol açan bir hal aldığına dikkat çekiyor.

Türkiye Varlık Fonu, Türk Telekom’un  yüzde 55 hissesini 1 milyar 650 milyon ABD Doları’na satın almak üzere Levent Yapılandırma Yönetim A.Ş. ile sözleşme yaptı. Sözleşmeye ilişkin detaylar dün akşam Türk Telekom tarafından Kamuoyunu Aydınlatma Paltformu’nda duyuruldu.

Bir kamu şirketi olan Türk Telekom’un yüzde 55’i 2005’te özelleştirilmiş, Lübnanlı Hariri ailesine ait Oger Telekomünikasyon A.Ş’ye devredilmişti.

6 milyar 550 milyon dolara gerçekleşen devir, o dönem Cumhuriyet tarihinin en büyük ihalesiydi.

Peki bu noktaya nasıl gelindi?

DW Türkçe’ye konuşan iktisatçı Prof. Dr. Mehmet Şişman, bu özelleştirmenin en başta hiç yapılmaması gerektiği görüşünde. Şişman, enerji ve iletişim alanındaki şirketlerin ölçekleri ve stratejik varlık olmaları itibariyle devletin elinde kalmasının halkın daha çok yararına olduğuna dikkat çekiyor.

Tartışmalı özelleştirme süreci

Türk Telekom’un özelleştirilmesine ilişkin süreç de tartışmalıydı. Türk Telekom’un özelleştirildiği dönemde başta Mümtaz Soysal ve çeşitli sendikalar olmak üzere onlarca dava açılmış ve kamunun zarara uğratıldığı gerekçesiyle bu özelleştirmenin iptal edilmesi istenmişti. Temmuz 2005’te yapılan özelleştirme ihalesini 6 milyar 550 milyon dolarla en yüksek teklifi veren Oger kazandı.

Danıştay 13. Dairesi, Ekim 2005’te Türkiye Haber-İş Sendikası’nın açtığı davada, Türk Telekom’un satılmasına ilişkin ihale komisyonu kararının yürütmesinin durdurulması istemini oybirliğiyle reddetti. İhalede başta sözleşme süresi sonunda kamuya mülkiyet devri olmamasına karşın, Danıştay talebiyle imtiyaz sözleşmesinde bu yönde düzenleme yapıldı. Oger, Türk Telekom’u Kasım 2005’te devraldı.

Oger, Türk Telekom’u devraldığında şirket 2,8 milyar TL’lik kar düzeyine sahipti. 2005-2015 arasında 14 milyar dolar net kâr elde eden Türk Telekom’da 2016’ya kadar 12,6 milyar dolar temettü ödendi ve Oger, bundan yaklaşık 7 milyar dolar kâr payı aldı.

Piyasa değeri düştü

Ancak özelleştirmeye ilişkin 1,4 milyarlık ilk ödemeyi ve sonraki 600 milyonluk iki taksiti ödeyen Oger, kalan özelleştirme bedelini ödemedi ve 2013’te Türk bankalarından 4,75 milyar dolarlık kredi kullandı.

Türk Telekom’un bugünkü piyasa değeri ise kredi borcunun oldukça altında.

Mehmet Şişman, “2005’te 6,5 milyar dolara özelleştirilen Türk Telekom, büyük kamu şirketimiz değeri şimdilerde 2,3 milyar dolarla önceki piyasa değerinin oldukça altına düşmüş durumda. Bu da şirketi zarar ettiren süreçten kaynaklanıyor” diye konuşuyor.

2016’nın Eylül ayında ise Oger, yapması gereken 290 milyon dolarlık kredi ödemesini yapamadı. Daha sonraki iki ödemesini de kaçırdı. Oger’in kredi borçlarını da ödemememesi nedeniyle 2018’de şirketin Türk Telekom’daki hisselerini alacaklı bankalar devraldı.

DW Türkçe’ye konuşan iktisatçı Prof. Dr. Yalçın Karatepe, şirketin kredi kullanırken teminat olarak Türk Telekom hisselerini rehin etmesinin de sorunlu olduğuna işaret ediyor: “Bu rehin etme işlemi bile hukuken sorunluydu, çünkü yapılan imtiyaz sözleşmesine göre bu hisseler devredilemez ve rehin verilemezdi. Ama yine de bir şekilde yapıldı. Bunun iktidarın bilgisi dahilinde olduğunu tahmin etmek zor değil.”