Ekonomi

MERKEZ BANKASI FAİZİ DÜŞÜRMEDİ…

MERKEZ BANKASI FAİZİ DÜŞÜRMEDİ…
  • YayınlandıMayıs 6, 2021

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 19’da bıraktı. PPK, Nisan Enflasyon Raporu tahmin patikasındaki belirgin düşüş sağlanana kadar para politikasındaki mevcut duruşun sürdürüleceğini bildirdi. ‘Sıkı duruş’ ifadesinin metinden çıkartılması dikkat çekti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), haftalık gösterge repo faizinde piyasa beklentileri doğrultusunda değişikliğe gitmedi. Para Politikası Kurulu (PPK) politika faizini yüzde 19 olarak bıraktı. 

PPK metninde, Nisan Enflasyon Raporu tahmin patikasındaki belirgin düşüş sağlanana kadar para politikasındaki mevcut duruşun sürdürüleceği belirtildi. Ekonomistler, bu kez de ‘sıkı duruş’ ifadesinin metinden çıkartıldığına dikkat çekti.

Karar öncesinde dolar/TL 8,3150 düzeyinden 8,28’in altına gerilerken euro/TL, 10 liranın altına indi.

Emtia fiyatlarındaki artışa dikkat çekti

PPK metninde, salgına bağlı olarak geçen yıl sert daralan küresel ekonominin, destekleyici politikalar ve aşılama sürecindeki olumlu gelişmelerin etkisiyle toparlanmaya devam ettiği belirtilerek, bu iyileşme sürecinde, özellikle imalat sanayi faaliyeti ve küresel ticaretteki ivmelenmenin belirleyici olduğu kaydedildi. Son dönemde emtia fiyatlarında yeniden artış gözlendiğine işaret edilen duyuruda, yükselen küresel enflasyon beklentilerinin uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkilerinin önemini koruduğu vurgulandı.

“Kredilerde yavaşlama gözleniyor”

Salgının sınırlayıcı etkilerine rağmen yurt içi iktisadi faaliyetin güçlü seyrettiği aktarıldığı duyuruda, şu değerlendirmelere yer verildi: “Salgın kısıtlamalarına bağlı olarak iç talep bir miktar ivme kaybederken, dış talep gücünü korumaktadır. İmalât sanayi faaliyeti kuvvetli bir ivme sergilerken, salgın kısıtlamalarından olumsuz etkilenen hizmet sektörlerindeki zayıf seyir sürmektedir. Bununla birlikte, salgının gidişatı ve aşılama sürecine bağlı olarak iktisadi faaliyet üzerinde her iki yönde riskler bulunmaktadır.

Ticari kredilerin yanı sıra bireysel kredilerde de daha ılımlı bir seyir gözlenmekle birlikte, bu gelişmenin kalıcılığı makroekonomik istikrar açısından yakından takip edilmektedir. Emtia fiyatlarındaki yükselişe karşın, ihracattaki güçlü artış eğilimi, altın ithalatındaki belirgin gerileme ve finansal koşullardaki sıkılaşmanın etkisiyle kredilerde gözlenen yavaşlama cari işlemler dengesinde öngörülen iyileşmeyi desteklemektedir.”

Enflasyon Raporu’na atıf

Duyuruda, talep ve maliyet unsurları, bazı sektörlerdeki arz kısıtları ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyelerin, fiyatlama davranışları ve enflasyon görünümü üzerinde risk oluşturmaya devam ettiği belirtildi. Parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki yavaşlatıcı etkilerinin gözlenmeye başlandığı ifade edilen duyuruda, şunlar kaydedildi:

“Enflasyon ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeler dikkate alınarak, nisan Enflasyon Raporu tahmin patikasındaki belirgin düşüş sağlanana kadar para politikasındaki mevcut duruş sürdürülecektir. Bu doğrultuda Kurul, politika faizinin sabit tutulmasına karar vermiştir.

TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar politika faizi, güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde, enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edilecektir. Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikamesinin başlaması, döviz rezervlerinin artış eğilimine girmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu etkileyecektir. Böylelikle, yatırım, üretim ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devamı için uygun zemin oluşacaktır.”

KURLAR DÜŞÜŞ ROTASINDA

Piyasalarda haftanın en önemli verisi olan Merkez Bankası faiz kararı açıklandı ve TCMB faizleri yüzde 19 seviyesinde sabit bıraktı. Beklentilere paralel gelen karar sonrası döviz kurlarında sınırlı düşüşler yaşanıyor. 

Dün günün büyük bir bölümünde 8,35 civarında seyrettikten sonra kapanışı 8,32’den yapan dolar/TL, faiz kararına kadar bu seviylerdeki hareketini korudu. Kararla birlikte dolar/TL 8,28’e çekilirken iki gündür 10 liranın üzerinde tutunan euro/TL, faiz kararında sonra 10 liranın altına indi.