Ekonomi

FAİZ AYNI KALDI AMA AÇIKLAMA DEĞİŞTİ…

FAİZ AYNI KALDI AMA AÇIKLAMA DEĞİŞTİ…
  • YayınlandıNisan 15, 2021

Merkez Bankası, beklendiği gibi, yüzde 19 olan politika faizinde değişikliğe gitmedi. “Politika faizinin enflasyonun üzerinde oluşturulmaya devam edileceği” ifadesi toplantı metninde yer bulurken, ‘Gerekirse ilave sıkılaştırma yapılabilir’ ifadesi metinden çıkarıldı. Ekonomistler, Merkez Bankası’nın önümüzdeki dönem için faiz indirimine kapı araladığı görüşünde.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizini yüzde 19 seviyesinde bıraktı. PPK metninde ise bir önceki değerlendirmelere göre bazı değişiklikler oldu. ‘Politika faizinin enflasyonun üzerinde oluşuturulmaya devam edileceği’ ifadesi toplantı metninde yer bulurken, ‘gerekirse ilave sıkılaştırma yapılacağı ve sıkı duruşun uzun müddet korunacağı‘ ifadesi metinden çıkarıldı.

Ekonomistler, olağan bir durum yaşanmaması durumunda, artık faiz artırımının söz konusu olamayacağını, Merkez Bankası’nın önümüzdeki dönem için faiz indirimine kapı araladığı görüşünde.

Piyasaların ilk tepkisi

Döviz kurları çok kısa süreli aşağı yönlü hareketin ardından yükselişe geçti. Dolar/TL, 8,10’u euro/TL ise 9,70’in üzerine çıktı.

 PPK sonrası toplantı metninde şu değerlendirme yapıldı

Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 19 düzeyinde sabit tutulmasına karar vermiştir.

Salgına bağlı olarak 2020 yılında sert daralan küresel ekonomi, destekleyici politikalar ve aşılama sürecindeki olumlu gelişmelerin etkisiyle toparlanmaya devam etmektedir. Bu iyileşme sürecinde, özellikle imalât sanayi faaliyeti ve küresel ticaretteki ivmelenme belirleyici olmaktadır. Emtia fiyatlarındaki artış eğilimi hız keserken, yükselen küresel enflasyon beklentilerinin uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri önemini korumaktadır. 

Salgının sınırlayıcı etkilerine rağmen, iç ve dış talep kaynaklı olarak yurt içi iktisadi faaliyet güçlü seyretmektedir. İmalât sanayi faaliyeti kuvvetli bir ivme sergilerken, salgın kısıtlamalarından olumsuz etkilenen hizmet sektörlerindeki zayıf seyir sürmektedir. Bununla birlikte, salgının gidişatı ve aşılama sürecine bağlı olarak iktisadi faaliyet üzerinde her iki yönde riskler bulunmaktadır. İhracattaki artış ve altın ithalatındaki gerilemeye rağmen, güçlü iç talep ve emtia fiyatları cari işlemler dengesini olumsuz etkilemeye devam etmektedir. Ticari kredilerde ılımlı bir seyir gözlenirken, finansal koşullardaki sıkılaşmaya rağmen bireysel kredi büyümesinde yükseliş eğilimi görülmektedir. 

Talep ve maliyet unsurları, bazı sektörlerdeki arz kısıtları ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeler, fiyatlama davranışları ve enflasyon görünümü üzerinde risk oluşturmaya devam etmektedir. Mevcut parasal duruşun krediler ve iç talep üzerindeki yavaşlatıcı etkilerinin önümüzdeki dönemde belirginleşeceği öngörülmektedir. Bu doğrultuda Kurul, politika faizini sabit tutarak sıkı parasal duruşun korunmasına karar vermiştir. 

“Politika faizi enflasyonun üzerinde oluşuturulmaya devam edilecek”

TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar politika faizi, güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde, enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edilecektir. 

Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikâmesinin başlaması, döviz rezervlerinin artış eğilimine girmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu etkileyecektir. Böylelikle, yatırım, üretim ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devamı için uygun zemin oluşacaktır.

Kurul, kararlarını şeffaf, öngörülebilir ve veri odaklı bir çerçevede almaya devam edecektir.

“Enflasyonun alan açtığı ilk fırsatta faiz iner”

Marbaş Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Soner Kuru, Merkez Bankası’nın ‘ilk fırsatta’ faizi indireceğini beklediklerini söyledi. Kuru, “Bir önceki toplantının basın duyurusunda “Gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaşma yapılacaktır” ifadesi bulunuyordu, bu toplantıda bu metnin kaldırılmış olması ve “Politika faizi, enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edilecektir” ifadesinin eklenmiş olmasını ileri yönelik bir gevşeme sinyali olarak değerlendiriyoruz. Önümüzdeki dönemde makro dengeler ve enflasyonun TCMB’ye alan açtığı ilk fırsatta faiz indirilmesi konusunda beklenilmeyeceğini düşünüyoruz. Bir sonraki toplantı tarihi olan 6 Mayıs öncesinde açıklanacak nisan ayı enflasyon rakamları beklentilerden yüksek gelmezse, 6 Mayıs toplantısında bir faiz indirimi ihtimalini yüksek görüyoruz” değerlendirmesini yaptı.

“Makul reel faiz artık ajandada yok”

Dünya Gazetesi yazarı ve TOBB ETÜ Öğretim Üyesi Atılım Murat, Para Politikası Kurulu metninden ‘gerekirse ilave sıkılaştırma yapılabileceği’ ifadesinin kaldırılmasının ve enflasyonun üzerinde politika faizi söyleminin enflasyonun yüzde 19’u aşmadığı sürece politika faizinde değişiklik olmayacağını gösterdiğini söyledi. Atılım Murat, “Ben enflasyonda olağanüstü gelişmeler olmadığı sürece en fazla yüzde 18 seviyesinin görülmesini öngörüyorum ve zaten böyle bir durumda da yüzde 19 politika faizi enflasyonun üzerinde kalıyor. Geçen dönemde vurgulanan makul reel faiz artık Merkez Bankası’nın ajandasında yok” ifadelerine yer verdi.