TÜRKİYE-YUNANİSTAN: KRİTİK BULUŞMA

Türkiye, İsrail’den sonra Yunanistan ile ilişkilerinde de yeni bir sayfa açabilecek mi? Rusya’nın Ukrayna işgali dengeleri nasıl değiştirdi. Yoğun diplomasi trafiğinin gerisinde ABD mi var?
Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı uluslararası siyasette dengeleri değiştirirken Türkiye’nin dış politikasındaki değişim de sürüyor. İsrail Devlet Başkanı Isaac Herzog’un “tarihi” olarak nitelendirilen ziyaretinin hemen ardından Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis, 13 Mart Pazar günü Türkiye’ye çalışma ziyareti gerçekleştirecek.
Mitsotakis, İstanbul’da önce Ortadoksluk Bayramı vesilesiyle Fener Rum Patrikhanesi’ndeki ayine katılacak, ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ağırlanacak, liderler öğle yemeğinde bir araya gelecek.
Ankara-Atina hattında “yeni bir sayfa” umudu
Dr. Ioannis N. Grigoriadis’e göre Mitsotakis ziyaretiyle birlikte Türk-Yunan ilişkilerinden yeni bir sayfa açabilmeyi umut ediyor.

Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Grigoriadis, “Başbakan Mitsotakis, iki ülke ilişkilerinde yeni bir başlangıç istediğine dair iyi niyetini göstermek için bu ziyareti gerçekleştiriyor. Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türk dış politikasındaki belirleyici ağırlığı da onunla kişisel diyaloguna önem atfetmesini de beraberinde getiriyor” görüşünü aktardı.
Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı, bölge ülkelerini de yeni sınamalarla karşı karşıya getirdi.
Mitsotakis’in ziyaretinin, böyle bir dönemde gerçekleşiyor olması, görüşmelerin önemini daha da artırıyor.
Birçok bölge ülkesi gibi Türkiye ve Yunanistan da son gelişmelerin ışığında tehdit algılamalarını, dış politika önceliklerini, yeniden gözden geçiriyor. Bazı uzmanlar, NATO müttefiki iki ülkenin, yeni sınamalarla karşı karşıya kalabileceklerinin farkında olduklarını, bu nedenle gerilim siyasetini rafa kaldırabileceklerini dile getiriyor.
Rusya endişesi iki ülkeyi yakınlaştırıyor mu?
Türkiye-Yunanistan ilişkileri uzmanı olan Grigoriadis, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna işgali ile uluslararası düzenin temel ilkelerini hedef aldığını, yaşanmakta olan gelişmelerin hem Türkiye hem Yunanistan için güvenlik alanında yeni tehlikeleri beraberinde getirdiğini kaydetti.
Son gelişmelerin NATO’nun önemini bir kez daha ön plana çıkardığını vurgulayan Yunan uzman,“NATO, Yunanistan ile Türkiye arasındaki önemli bir bağı temsil ediyor. Karadeniz’in güvenliği, Ukrayna’daki askeri ihtilafın son bulması, her iki ülke için önemli. Gelişmeler, her iki ülkeyi, ortak güvenlik çıkarları bağlamında, ortak paydada buluşturuyor. Her iki lider, bölgedeki sorumlu aktörler olarak ‘bizlerin ikili ihtilafları, görüş ayrılıkları olabilir, ama savaşın bir çözüm olmadığında mutabıkız’ diyebilirler” değerlendirmesini aktardı.