Doğu Akdeniz / Kıbrıs Dünya

SURİYE: REJİMİ RAHATLATAN TÜRK-RUS ANLAŞMASI MI?..

SURİYE: REJİMİ RAHATLATAN TÜRK-RUS ANLAŞMASI MI?..
  • YayınlandıMart 26, 2021

Rusya Savunma Bakanlığı, Türkiye ile İdlib ve Halep’teki 3 ticaret kapısının açılmasında anlaşma sağlandığını duyurdu. Rus bombardımanları sonrası yapılan anlaşmayla Esed rejiminin Amerikan yaptırımlarından kurtulması öngörülüyor. Suriye muhalefeti tepkili.

Suriye muhalefet kaynakları, yıllardır, Suriye’de zor şartlarda yaşayan insanlara Türkiye üzerinden insani yardım taşınmasını BM Güvenlik Konseyi’nde veto eden Rusya’nın bu kez, Türkiye ile, bölgedeki 3 kritik ticaret kapısının açılması yönünde anlaşmaya vardığını duyurdular.

Aynı kaynaklar, Rusya’nın artık, Suriye’deki askeri varlığını ve desteklediği Beşar Esed rejimini ayakta tutmanın sınırına vardığını da belirterek, “Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, son olarak Körfez ülkelerine gitti ve Birleşik Arap Emirlikleri ile Katar’dan Esed rejimine mali yardımda bulunmalarını istedi. Bu taleplerine olumlu cevap alamadı. Bu durumda, İdlib ve Halep’te açılacak ticaret kapıları üzerinden rejim bölgelerinde yaşayan halkın ihtiyaçlarının giderilmesini sağlamaya çalışıyor” dediler.

PKK-YPG’nin yayın organlarında da, Rusya’nın ticaret kapıları konusunda Türkiye ile anlaşmasının bir-kaç gün içinde sonuçlarının görüleceği, Rusya’nın bu yolla Esed rejimini kurtarmaya çalıştığı iddiaları yer aldı.

RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI DOĞRULADI…

Suriye'nin kuzeyinde 3 geçişin yeniden açılacağı iddiasına açıklama - Son  dakika dünya haberleri

Türkiye ile Rusya’nın Esed rejimine nefes aldırması beklenen anlamaya varmasından önce Rus hava kuvvetleri ile Esed rejim topçusunun İdlib’e dönük saldırılarının artması dikkat çekti. Rus hava kuvvetlerinin El-Atarib kentine dönük saldırısında ço sayıda sivilin hayatını kaybettiği, hastaneler başta alt yapı tesislerinin de vurulduğu görüldü.

Kaynaklar, bu saldırılardan sonra Türkiye’nin Rusya ile temas geçtiğini, Rusya’nın da saldırıların durdurulması karşılığında söz konusu anlaşmanın yapılmasını şart koştuğunu duyurdular.

Nitekim, Rusya Savunma Bakanlığı’nın konuyla ilgili açıklamasında İdlib ve Halep’teki üç ticaret kapısının açıldığı vurgulandı.

Rusya Savunma Bakanlığı açıklamasında Türkiye ile üç ticaret kapısının açılması anlaşmasının Suriye’deki krize barışçı çözüm getirmenin önemli bir adımı olduğunu da kaydetti.

Baladi Haberajansı uzmanlarından Halid Şabib gelişmeyle ilgili olarak, “Rusya’nın son dönemdeki hava saldırıları, Türkiye’yi baskılama amaçlıydı, nitekim istediğini elde etmiş görünüyor. Rusya kapıların insani amaçlı açıldığını söyleyecek ama asıl amacı Esed rejiminin halk karşısındaki görüntüsünü başkanlık seçimine kadar düzeltmek. Biliyorsunuz, ABD’nin Suriye’ye karşı uyguladığı Sezar Yaptırımları, rejim dışındaki bölgeleri kapsamıyor ve Türkiye’nin hakim olduğu bölgelerde bütün mallar bulunabiliyor, şimdi bu malların rejim bölgesine girmesi hesaplanıyor” dedi.

TÜRKİYE’NİN KONTROLÜNDEKİ BÖLGELERDEN REJİM BÖLGESİNE MAL AKIŞININ YAŞANMASI VE BUNUN AMERİKA TARAFINDAN TESPİT EDİLMESİ HALİNDE TÜRK-AMERİKAN İLİŞKİLERİNİN BİR DARBE DAHA ALMA İHTİMALİ YÜKSELDİ.

BAU DGS’DEN 10 SORULU TEPKİ

Başkanlığını Cihat Yaycı’nın sürdürdüğü Bahçeşehir Üniversitesi Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi sosyal medya hesabından bu gelişmeye tepki gösterdi. Merkezin açıklamalarında şöyle denildi:

Suriye’de yaşanan gelişmelere ilişkin üzerinde düşünülmesi, araştırılması ve cevaplanması gereken 10 sorumuz vardır; 1. Özellikle Zeytin Dalı (ve Fırat Kalkanı ) bölgesinden bölgeler arası ticaret kapıları açılıyor mu?

2. Açılıyor ya da açılacaksa bu kapılar PYD/YPG kontrolündeki bölgelerle bağlantılı olacak mı? 3. Bu ticaret kapılarının bir kısmında Rusya kontrolü olacak mı?

4. Eğer 2. ve 3. soruların cevaplarından birisi EVET ise Türkiye için ticaret adı altında büyük bir önüne geçilemez tehlike oluşturduğunun farkına varan var mı?

6. ÖSO’da Türkmen güçlerinin ağırlığı ve oranı nedir?

5. Başından beri uyardığımız üzere Rusya ve ABD’nin bölgede PKK/PYD/YPG/SDG’ye destek konusunda anlaştıkları doğru mudur? 6. ÖSO’da Türkmen güçlerinin ağırlığı ve oranı nedir?

7. Suriye Türkmen Meclisinin durumu ve etkinliği nedir? Neden pasif konumdalar? Aktif hale getirmek ve rol sahibi yapmak için ne yapıyoruz? 8.. Rusya’nın Suriye’de tamamen kendi toprağı sayılan “Egemen Üsler” kurduğu doğru mudur? Doğruysa bunlar nerededir?

9. Rusya’nın Suriye’nin kara ülkesi ve deniz yetki alanlarında petrol ve doğal gaz çıkarma ve İŞLETME hakkı aldığı doğru mudur? 10. Doğruysa bunun bizim açımızdan nasıl bir etki doğuracağını düşündük mü? Ne düşündük?

DIŞİŞLERİ VE MİLLİ SAVUNMA SESSİZ, AA’DAN BİR YALANLAMA HABERİ

İddialar üzerine Dışişleri Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı’ndan bir açıklama gelmedi, bununla birlikte, Anadolu Ajansı iddiaları yalanlayan bir haber yayınlamayı tercih etti…

Haberde şu görüşleri yer verildi:

Bazı basın yayın organlarında “Suriye’nin kuzeyindeki İdlib ve Halep bölgelerinde 3 geçişin yeniden açılması için Türk tarafı ile anlaşmaya varıldığına” yönelik haberler yer aldı.

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, Rusya 1 Şubat’ta Ebu Zandin, Sarakib ve Miznaz sınır kapılarının açılarak bölgede yaşayan halkın kullanması için ticari sınır kapısı oluşturulması teklifinde bulundu.

Fırat Kalkanı Harekat Bölgesi’ndeki Ebu Zandin’in Bahar Kalkanı Harekatı’ndan bu yana zaten kapalı olduğunu aktaran kaynaklar, “İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’nde bulunan Serakib kapısının 18 Nisan 2020’de, Miznaz kapısının ise 30 Nisan 2020’de açılması planlanmış ancak halkın rejime yönelik protestoları nedeniyle kapıların açılması gerçekleşmemiştir.” ifadesini kullandı.

Rusya’nın 22 Şubat’ta tek taraflı olarak kapıların açıldığını duyurduğunu belirten kaynaklar, “Kapılar 24 Şubat’a kadar açık kalmış ancak bu süre zarfında İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi, Fırat Kalkanı Harekat Bölgesi’nden rejim bölgesine karşılıklı olarak hiçbir geçiş talebi olmamıştır. Daha önce de bölgede açılan geçiş kapılarının çok verimli olarak kullanılmadığı görülmüştür.” değerlendirmesinde bulundu.