Çevre Sorunları

İŞKENCEDERE VADİSİ’NDE ÇEVRE İÇİN DİRENENLERE GÖZALTI…

İŞKENCEDERE VADİSİ’NDE ÇEVRE İÇİN DİRENENLERE GÖZALTI…
  • YayınlandıNisan 26, 2021

Rize’nin İşkencedere Vadisi’nde Cengiz İnşaat tarafından yapılmak istenen taş ocağına karşı eylemlerini sürdüren yöre halkı jandarma tarafından bölgeden çıkarıldı, 5 kişi gözaltına alındı.

Rize’de İkizdere Vadisi’nde Lojistik Merkez ve Liman projesinin inşa edileceği deniz üzerindeki alanın dolgusu için 16 milyon tona yakın taş alınması kararlaştırılan Gürdere ve Cevizlik Köyü’nde taş ocağı açılacak olmasına yöre halkının tepkisi devam ediyor.

Köylülerin direnişine siyaset karıştırmak isteyenlere karşın yöre halkının her yaştan vatandaşın katılımıyla doğa mücadelesi verdiği görüldü. Köylüler kesilecek ağaçlara kendilerini zincirleyerek yeni bir eylem örneği oluşturdular.

Sabah jandarmadan önce erken saatlerde vadide iş makinelerinin önünde bir araya gelen köylüler, iş makinesinin çalışma yapacağı yönde bulunan ağaçlara çıkarak kendilerini zincirledi. 

Jandarma alandaki halkı zorla vadiden çıkarırken, İDEF İkizdere Dernekler Federasyonu gözaltı sayısının 5’ten fazla olduğunu duyurdu.

Jandarmanın müdahalesinden ardından köylülerin bir kısmı orman içerisine giderken, bazılar da ağaçlara çıkarak mücadeleye devam etti. Ancak ağaca çıkamayıp aşağıda kalan vatandaşlar ise gözaltına alındı. İDEF sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada gözaltı sayısının beşten fazla olduğunu duyurdu. Vatandaşlar sosyal medya hesaplarından “Herkes sesimizi duysun bize destek olsun” diye çağrı da bulundu

KOMUTAN BEN AĞAÇTAYKEN NASIL KESECEKSİNİZ

Müdahalenin ardından ağaçlara çıkan bir kadın, ağaçtan inmeleri için kendilerini uyaran jandarmaya seslenerek, “Ben ağaçtayken nasıl kesecek. Komutan! Komutan! Cevap ver! Ben buradayken nasıl kesecek? Hayır inmiyorum. Ben buradayken benim ağacımı kesemezsin, tamam mı?” diye haykırdı. Köylülerden Asuman Fazlıoğlu ise, alandan zorla çıkarıldıklarını söyledi. Müdahalenin ardından iş makineleri tekrar çalışmaya başladı.

DOĞANIN KATLEDİLMESİNE KÖYLÜ KARŞI ÇIKIYOR…

İkizdere, Rize’de nehir tipi hidroelektrik santrallerin (HES) yapıldığı ya da yapılmak istendiği ilçeler arasında yer alıyor. İlçede bu yüzden geçtiğimiz yıllarda HES protestoları düzenlenmişti.

Bu kez de Gürdere ve Cevizlik köyleri yakınlarındaki taş ocağı projesi protesto ediliyor.

Bu taş ocağının İyidere ilçesindeki lojistik merkez ve liman projesinin taş ihtiyacı için kullanılacağı öne sürülüyor.

Rize’nin sahil ilçelerinden İyidere’deki bu projenin ihalesi, Eylül ayında, 1 milyar 370 milyon TL ile Cengiz İnşaat ile Yapı ve Yapı İnşaat İş Ortaklığı’na verilmişti.

Köylülerin avukatı Yakup Okumuşoğlu yaptığı açıklamada, taş ocağıyla ilgili Rize İdare Mahkemesi’nde açılan davanın sürdüğünü söyledi.

Okumuşoğlu mahkemeden hem projeyle ilgili yürütme durdurma hem de “ÇED gerekli değildir” kararının iptalini talep ettiklerini belirtiyor.

İkizdere

Köylüler projeye hangi gerekçelerle karşı çıkıyor?

Eylemlerde projenin hem bölgedeki köylülerin yaşam alanlarına hem de vadinin ekolojik sistemine zarar vereceği belirtiliyor.

Protestolarda önemli bir rol üstlenen İkizdere Dernekler Federasyonu’nun açıklamalarında, “Proje sonucu vadide su kaybolacak, kalan sular kirlenecek, tarım ve hayvancılık tehlike altında kalacaktır. Projenin yaratacağı tahribat, Cevizlik ve Gürdere köylülerini bölgede yaşayamayacak hale getirecektir” ifadeleri yer alıyor.

Geçim kaynakları arasındaki çay tarımı ve arıcılığın zarar göreceğini belirten yöre sakinleri, uzun süre devam edecek dinamit kullanımının yaratacağı sarsıntılar ve sesten de olumsuz etkileneceklerini belirtiyor.

Eylemlerde öne çıkan dövizler şöyle: “Taş Ocağı Değil Çay Fabrikası İstiyoruz”, “Bal mı Taş mı?”, “Çay mı Taş mı?”, “Sular Özgür Aksın”, “Dinamit Sesi Değil Kuş Sesi”, “Tarih ve Kültürüme Dokunma”, “Bizi Diri Diri Gömmeyin”, “Başka İkizdere Yok”.

Eylemlerde kadınların en ön saflarda yer aldığı görülüyor.

İkizdere

ÇEVRE EYLEMİ SİYASİ HESAPLAŞMAYA DÖNÜŞEBİLİR…

Eyleme destek verenler arasında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Sol Parti gibi partiler ile yerel dernekler, Derelerin Kardeşliği Platformu, Halkevleri ve Öğrenci Kolektifleri gibi sivil toplum örgütü ve siyasi oluşumlar yer alıyor.

Bölgedeki güvenlik önlemleri artırılıyor.

Bu arada Türkiye’nin farklı kentlerinde de İkizdere için destek eylemi çağrıları yapılıyor.

.